MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Kurtuluş Savaşı'nda şehit düşen büyük dedesi Teğmen Aziz Bulut'un 105 yıl sonra ortaya çıkan şehadet belgesini ve fotoğrafını Milli Savunma Bakanlığı'ndan teslim aldı. Aile içinde anlatılan kahramanlık hikâyesini tesadüf eseri bir eserde bulan Bulut'un başvurusu üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, Afyonkarahisar'da Yunanlılara karşı Çiğdem Tepe'yi savunurken şehit olan Teğmen Aziz Bulut'un, milletvekilinin büyük dedesi olduğu tespit edildi.

Dededen Miras: 105 Yıllık Şehadet Belgesi

Bulut, ailelerinde de diğer Anadolu aileleri gibi Milli Mücadele ve harp tarihine dair hatıraların olduğunu söyledi. Tesadüf eseri bir eserde büyük dedesi Teğmen Aziz Bulut'un kahramanlığından bahsedildiğini gördüğünü belirten Bulut, hemen Milli Savunma Bakanlığı'na başvurduğunu aktardı. Bakanlığın titiz bir arşiv çalışması yürüttüğünü vurgulayan Bulut, 20 günlük çalışmanın sonunda aile içinde kuşaktan kuşağa aktarılan hikâyenin gerçek olduğunu öğrendiğini belirtti. MSB Arşiv Daire Başkanlığı'nda sadece şehit dedesine ait değil, üst soyundaki bütün dedelerin askerlik görevlerine ilişkin dokümanları da teslim aldığını, ailede hiç bulunmayan şehit dedesinin fotoğrafına da ulaştığını dile getirdi. Bu durumun, sadece kendi ailesi için değil, Anadolu'nun her köşesinde vatan savunması için savaşmış ve şehit olmuş aile büyüklerinin hikayelerinin olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bulut, herkesin kendi ailesindeki bu hikayeleri araştırıp çocuklarını bu şuurla yetiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çiğdem Tepe'nin Kahramanı: Teğmen Aziz Bulut

Büyük dedesi Teğmen Aziz Bulut'un kahramanlığıyla ilgili 1967 yılında Milli Savunma Bakanlığı Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı (ATASE) yayınlarında bir makale kaleme alındığını ve 57. Tümen Komutanı Yarbay Şefik Aker'in anılarında da büyük dedesinden bahsedildiğini söyledi. Bulut, büyük dedesinin Milli Mücadele'de Çiğdem Tepe'yi savunan kumandan olduğunu ve kolundan yaralandıktan sonra bile bir saat boyunca cepheyi tuttuğunu anlattı. Şarapnel parçası ile boğazından ağır şekilde yaralanmasına rağmen, askerlerinin kendisini kurtarmaya çalışmasını engelledi ve mühimmatın güvenli bir yere taşınmasını istedi. Askerler karşı tepeye geçtikten sonra, Teğmen Aziz Bulut'un tek başına ağır yaralı halde kalmasına rağmen 5 Yunan askerini vurmayı başardığını ve daha sonra Yunan dipçikleriyle şehit edildiğini ancak mühimmatı kurtardığını aktardı. Bu kahramanlık öyküsünün aileleri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ve özellikle yaşlı aile bireylerinin ilk defa fotoğrafını görmenin buruk bir mutluluk ve gurur verdiğini belirtti.

Kurtuluş Savaşı Şehidinin Mirası

Bulut, “Bize bıraktığı en büyük miras 105 yıl sonra ailem adına benim şahsıma teslim edilen bu şehadet belgesi ve almaya hak kazandığı İstiklal Madalyasıydı. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Biz de onun bıraktığı mirası bizim neslimizden gelenlere anlatacağız.” dedi. Ailenin bu şehadet belgesi ve fotoğrafı ile büyük bir mutluluk yaşadığını ve bu gururun sadece kendilerine ait olmadığını, Anadolu'nun her yerinde benzer hikayelerin bulunduğunu vurguladı. Milli Mücadele kahramanı büyük dedesinin mirasını gelecek nesillere aktarmaya devam edeceklerini belirtti. Bulut, bu olayın, Milli Savunma Bakanlığı arşivlerinin önemini ve ülkenin tarihine dair önemli belgelerin saklandığını gösterdiğini de ekledi. Bu olayın, gelecek nesiller için şehitlik kavramının ve vatan sevgisinin daha iyi anlaşılması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.